divendres, 11 d’octubre del 2013

Trets característics de la llengua oral formal

A la classe de COED hem treballat els trets característics de la llengua oral formal.

Els trets característiques de la llengua oral formal són:

Trets contextuals

  • Caràcter no universal i aprenentatge escolarPerquè s'ha d'aprendre degut a que en un principi només sabem parlar col·loquialment amb les persones de l'entorn. L'escola ha de ser l'entorn on hem d'aprendre la llengua oral perfeccionant-la i fent-nos cada cop més persuassius.
  • Acústica, efímera i produïda en temps real: El llenguatge oral té diferència entre el guió escrit, però a l'hora de fer la presentació, el guió es fa sobre la marxa.
  • Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: L'espai entre els interlocutors es el mateix (oral). En la comunicació escrita, l'espai entre els interlocutors no és el mateix.
Trets textuals

  • Formal i generalment monologada: Es segueix les convecions socials. Acostuma a haver un sol interlocutor i diferents ollents. Expliquen i exposen però no dialoguen. El registre si és formal s'allunya del col·loquial.
  • Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat: Sempre acaba havent un grau d'espontanietat.
  • Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals: La llengua oral formal és repetitiva de la idea de que es vol transmetre.
Trets lingüístics

  • Paper fonamental dels trets suprasegmentals: És un pont entre el llenguatge no verbal (l'entonació, etc.) i els llenguatges suprasegmentals (ritme com el jazz, hip-hop, etc.)
  • Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.: Elements díctics: Són elements que canvien segons l'espai. Ex: això, allò, etc. Interrogacions, exclamacions, interjeccions: Sortir de la monotonia. Per aconseguir l'atenció del públic és fa servir interrogacions, etc.
  • Correció normativa i ús de la varietat estàndard: Hi ha cinc nivells de la llengua: fonètic, semàntic, morfològic, pragmàtic i sintàctic. 
Com a futurs mestres, la llengua l'hem de dominar a la perfecció i des de l'assignatura de COED estem estudiant mètodes per millorar-la. No tan sols això, sinò que la llengua és imprescindible per comunicar-nos i és fonamental per la nostre societat.