divendres, 4 d’octubre del 2013

Competència Comunicativa

A la classe de COED, la Rosa Soler ens ha parlat sobre la competència comunicativa.

Tal i com diu Viquipèdia:

La competència comunicativa és la capacitat d'usar correctament una llengua per expressar i entendre missatges.

Els components de la competència comunicativa són quatre tipus de coneixements i habilitats:
  • Competència lingüística/gramatical: Fa referència al domini del codi lingüístic (oral i escrit) i s'ocupa de: el nivell fonològic (fonema i so), el nivell morfològic (ex. les llengües romàniques, el nivell sintàctic (el sol es pon cada dia: això pot canviar, la manera com s'escriu)  i el nivell lèxic i semàntic. És un nivell essencial però no l'únic que hem de tenir en compte.
  • Competència sociolingüística: fa referència a les regles socioculturals d'ús. S'ocupa de: la situació dels participants, els propòsit de la interacció i les normes i convencions de la interacció.
  • Competència discursiva: Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere. S'ocupa de: la cohesió de la forma i la coherència en el significant. 
  • Competència estratègica: Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per: compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències i afavorir l'efectivitat de la comunicació.

La Rosa, ens ha ensenyat un vídeo del curriculum d'una noia en el que tan sols explica com es ella a travès de paraules.

Aquí us deixo el vídeo:


Personalment penso que és un vídeo que està molt ben treballat, ja que explica les característiques personals d'aquesta noia, amb la finalitat de mostrar el seu currículum de una forma original i entenedora.  Per una banda mostra les seves habilitats i posteriorment fa una presentació del que pensa ella que és la educació. Posteriorment mostra els seus reptes i el que pot aportar en la feina. La forma d'exposar-ho és molt creativa i diferent, amb la qual cosa capta l'atenció de qui ho està mirant. A més toca l'emocionalitat per la qual cosa engresca i sensibilitza.