dimarts, 1 d’octubre del 2013

La llengua i el llenguatge

A la classe de COED, hem parlar sobre el que és la llengua i el llenguatge.

La Rosa Soler, al principi de la classe ens ha fet dues preguntes de les quals hi havia una gran majoria que creien que era el mateix, i ella mateixa ens ha fet treure de dubtes. Les preguntes eren les següents: Què és la llengua? Què és el llenguatge?

Les llengües són autèntics monuments de la naturalesa. Són un sistema de signes orals (reflectits en un codi escrit) propi d'una comunitat. Hi ha unes 3.000 llengües al món.

La llengua és un codi que usa una comunitat de parlants. Consta d'una serie d'elements que es combinen d'acord amb unes regles determinades.


Tal com diu la Vikipedia:

La llengua d'un país és l'idioma que s'adopta com a propi i preferent en les negociacions entre el govern i el poble o entre aquell país i d'altres. És la llengua de cada institució i normalment respon a la llengua històrica de la zona.

Per ser una llengua ha de tenir un sistema, i està organitzat en diversos nivells, als quals corresponen unitats diferents:

  • Pràgmatic: Discurs o text. Ha de tenir un funcionament diferent a les altres i les paraules i frases han de tenir un sentit.
  • Semàntic: Oració o paraula. Les paraules i les frases han de tenir un significat.
  • Sintàctic: Sintagma. Ha de tenir sintagma nominal i verbal.
  • Morfològic: Morfema. Els verbs han de poder conjugar-se.
  • Fonètic: Fonema o so. La llengua ha de tenir fonemes o sons propis i diferenciats.
Tal com diu la Vikipèdia:

La llengua d'un país és l'idioma que s'adopta com a propi i preferent en les negociacions entre el govern i el poble o entre aquell país i d'altres. És la llengua de cada institució i normalment respon a la llengua històrica de la zona.


http://nuriaupi.blog.cat/2007/11/24/himne-del-ii-congr-s-internacional-de-la-llengua-catalana-jv-foix/

El llenguatge és la capacitat de l'ésser humà per comunicar-se. De fet, és la forma de comunicació més completa que existeix.

Tal i com diu la Vikipèdia:

El llenguatge és la facultat de poder comunicar els propis pensaments o sentiments a un receptor o interlocutor mitjançant un sistema o codi determinat de signes interpretable per a ell.

S'ha de dir que el llenguatge és omnipresent, és a dir, és més que un mitjà de comunicació. Els elements més importants per a una definició del llenguatge són:
  • El llenguatge i l'organització de l'entorn
  • El llenguatge i el pensament
  • El llenguatge i la memòria
  • El llenguatge i l'autoexpressió
Pel que fa el llenguatge com a facultat humana trobaríem:
  • Do universal dels humans
  • Aquesta facultat fa possible l'aprenentatge lingüístic
  • Marca els límits dels tipus de llengües que es poden adquirir
  • Es concreta en una "llengua"
Com explica Noam Chomsky, un americà lingüístic,  en la seva teoria (LAD), mecanismes d'adquisició del llenguatge és el que dedueix la pròpia llengua, el funcionament intern de la llengua. Gràcies al llenguatge, desenvolupem la llengua en que estem en contacte i LAD ens marca el tipus de llengua que podem adquirir. El llenguatge es concreta en la llengua. 

Relacioant amb aquest tema també vam parlar de Vigotzky, un psicòleg cognitiu.

Personalment, m'ha agradat molt com s'ha desenvolupat aquesta classe, ja que en un bon principi no pensava igual que pensava just quan ha acabat la classe, i sé que en aquestes classes poc a poc aniré descobrint coses noves i per tant, aprendré nous continguts, que em seran útils per configurar una base important en la meva carrera.