diumenge, 17 de novembre del 2013

La cultura i el programari lliure, el programari privatiu i les Creative Commons

La cultura lliure és un moviment social que promou l'elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els que estableix la legislació actual.

Tal i com diu Viquipèdia, el programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.

En canvi, el programari privatiu és el programari que ens limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-li modificacions, de traduir-lo o fer-lo servir per a finalitats diferents a les previstes pels seus autors.

Segons la pàgina de Creative Commons, aquest és una organització sense ànims de lucre que permet als seus autors i creadors compartir voluntàriament les seves obres per als usos que aquests desitgin a partir de llicències.

Les llicències es creen a partir de quatre condicions:

1. Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (Attribution) : en qualsevol explotació de l'obra caldrà reconèixer l'auditoria.

2. Creative Commons: No Comercial No comercial (non comercial) : No es pot usar per al comerç.

3. Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades (no derivate works) : no es poden realitzar obres derivades de l'original.

4. Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual (share alike) : es poden crear obres derivades d'una obra original sempre i quan es mantingui la llicència de l'original per a les derivades.

A partir d'aquestes quatre condicions existeixen sis llicències diferents:

1. Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (cc-by) : No hi ha cap restricció. L'obra es pot usar per al que es vulgui.

2. Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc) : L'obra no pot ser utilitzada comercialment.

3. Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - No Comercial - CompartirIgual (by-nc-sa): No podem fer un ús comercial de l'obra original ni de les derivades d'aquesta que s'han de distribuir amb la mateixa llicència que l'obra original.

4. Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - No Comercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd) : No es pot fer un ús comercial de l'obra original ni crear-ne de derivades.

5. Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Permet l'ús comercial de l'obra i de les seves derivades. Les obres derivades s'han de distribuir amb la mateixa llicència que regula l'obra original.

6. Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd) : Es pot utilitzar l'obra comercialment però no se'n poden crear de derivades.






http://es.creativecommons.org/blog/licencias/
                       

Penso que és interessant tenir aquestes llicències ja que totes les pàgines han de tenir drets d'autors i tu pots decidir quin tipus de llicència escolleixes.

Webgrafia:

El programari privatiu està extret de la pàgina http://www.slideshare.net/evarodri/programari-privatiu-i-lliure